Afhalen op woensdag t/m zondag

U kunt bij ons gerechten afhalen. Bekijk de afhaalmogelijkheden.
De Prins Westzaan

De Prins - Historie

De oorsprong van Hotel 'De Prins' ligt al in een ver verleden. Zo'n 400 jaar geleden toen de Grote kerk in Westzaan gebouwd is, moet ook ongeveer de herberg gebouwd zijn. In de loop van de jaren is de herberg natuurlijk vaak verwisseld van eigenaar en ook van naam. "De Prins" werd al snel een begrip in de wijde omgeving. Toen in 1916 de toenmalige eigenaar Simon Grootes overleed, verzocht zijn weduwe Romke van der Werff de zaak over te nemen. Romke was enige jaren eerder als timmerman naar Westzaan gekomen om te werken bij timmerman/aannemer Dierdorp. In zijn vrije tijd werkte hij als kelner in 'De Prins' om wat bij te verdienen.

In 'De Prins' is heel wat gebeurd. Niet alleen werd er gekolfd - een heel oud balspel -, maar als het sociale centrum van Westzaan werden hier ook alle toneelstukken opgevoerd door de talloze verenigingen die Westzaan rijk was. Maar ook muziek- en zangrepetities, vergaderingen, verkopingen, grasverpachtingen etc. vonden er allemaal plaats.

Tweemaal werd 'De Prins' gebruikt als legering van soldaten. Eénmaal in 1939-1940 voor ongeveer 75 Hollandse soldaten van een afdeling zoeklichten. Er moest toen van de ene op de andere dag eten en slaapgelegenheid geregeld worden. Hectische dagen waren dat. Er werd toen 75 cent per persoon per dag voor betaald. In de winter van 1939-1940, welke een heel strenge was, moest Jan ook in dienst op Vlieland. De soldaten kwamen in barakken achter de kerk. De verzorging werd door 'De Prins' geregeld (catering heet dat nu!).

In 1950 volgde de eerste grote verbouwing van de soos. In 1973-1974 weer een verbouwing, nu voor de keuken, het restaurant en enkele kamers. Voor de kamers, die waren uitgerust met een lampetkan en een po, was dit toentertijd een hele verbetering. Na 18 jaar zijn deze kamers echter weer aan verbetering toe. Een paar jaar later is het hotel uitgebreid met kamers met bad en douche en zijn de zaal en het magazijn verbouwd. Er komt nooit een eind aan verbouwen.

Tot de verbouwing in 1973 werd het hotel hoofdzakelijk gedreven door de familie Van der Werff en enkele ambulante krachten (waaronder de broers van Jan van der Werff). In 1956 overleed vader Romke van der Werff. In 1947 werd dochter Yvonne geboren en in 1950 zoon Ron, die na de opleiding Horecaschool en werkervaring in restaurants als het Havenrestaurant en Deysselhof, al jong in de zaak kwam werken.

Omdat 'De Prins' ook een erkend leerbedrijf is, is het hier ook een komen en gaan van jongelui die zich als koksleerling of restaurantkelner willen bekwamen, in een prettige, goedgeleide zaak. De volgende generatie heeft ook zijn intrede in 'De Prins' gedaan. In september 2002 is de middelste dochter, Mireille van der Werff, in dienst getreden in het bedrijf. Zij houdt zich bezig met leiding geven op de werkvloer en begeleidt de leerlingen bediening. In januari 2005 is Mireille van der Werff dan ook toegetreden tot het bedrijf als mede vennoot.

Eind 1996 heeft er een grote verbouwing plaats gevonden. In ongeveer 3 weken tijd is het restaurant en de bar/lounge omgezet, en in een heel nieuw jasje gestoken.

Begin 2002 heeft ons hotel een opknapbeurt gekregen. Van de 15 hotelkamers zijn er 12 overgebleven. De oudste kamers waren hotelkamers zonder eigen sanitair, deze werden allen voorzien van eigen sanitair. Ook het interieur in deze kamers is van deze tijd.

In juli 2011 is het restaurant en de bar/lounge weer helemaal gemoderniseerd, 1 september 2011 was de opening en vanaf 2 september 2011 is dit gedeelte weer geheel toegankelijk voor het publiek. Met een nieuwe ‘look’ wordt Hotel Restaurant ‘De Prins’ weer op de kaart gezet met een toegankelijkere kaart voor jong en oud.

Steeds op zoek naar vernieuwingen; met zijn ongeveer 15 medewerkers is 'De Prins' een prachtbedrijf waar wij allemaal trots op zijn en wat wij op gang willen houden.

De Prins buitenaanzichtRestaurantHotelkamerVader en dochter van der Werff